Er du usikker på hvem som skal ha bedriftshelsetjeneste? Du lurer sikkert på om nettopp din bedrift skal ha det?
På denne siden forteller vi deg om de vanligste bransjene som er pålagt bedriftshelsetjeneste, og du finner også en utfyllende liste over hvilke bransjekoder som er pålagt medlemskap hos BHT.
Kort og godt er det risikoforholdene i bedriften som forutsetter hvem som skal ha bedriftshelsetjeneste. Her lister regelverket opp en rekke næringskoder som er forbundet med et risikobilde som tilsier at man skal være tilknyttet en godkjent bedriftshelsetjeneste.
Disse bransjene må ha bedriftshelsetjeneste:
Bygg- og anleggsbransjen er en av de bransjene som må ha bedriftshelsetjeneste etter lovens forstand. Årsaken til dette er at bygg og anlegg er en av de mest risikofylte bransjene som er, med bakgrunn i innrapporterte arbeidsulykker og dødsfall på arbeidsplass.
Risikoelementer som arbeid i høyden, stillas, støv, støy, manuelt arbeid og farlige verktøy, for å nevne noe, er en vanlig del av arbeidsdagen. Derfor er det naturlig at denne bransjen skal være tilknyttet bedriftshelsetjeneste for å ivareta sikkerhet, miljø og helse på jobben.
Men hva kan egentlig bedriftshelsetjenesten gjøre med det?
Med et medlemskap hos bedriftshelsetjenesten får du hjelp til risikovurdering og oppbygging eller gjennomgang av HMS-systemet. Grønn Jobb bedriftshelsetjeneste kan også tilby helsekontroller, arbeidsplassvurderinger eller sykefraværsoppfølging.
I tillegg til at det er lovpålagt, kan det faktisk lønne seg å være tilknyttet en bedriftshelsetjeneste. Ta kontakt, så kan vi vise deg hvordan!
Hvis du driver restaurant, så skal bedriften ha bedriftshelsetjeneste. Skiftarbeid, tunge løft, mye ståing og gåing, og trakassering fra gjester er noen av risikoelementene til restaurantbransjen.
Slik kan bedriftshelsetjenesten hjelpe
Med et medlemskap hos bedriftshelsetjenesten kan du få hjelp til å sette opp HMS-system, arbeidsplassvurdering eller helsekontroll.
Det er vanlige og nyttige tilbud vi leverer til våre restaurantkunder, i tillegg til våre andre tjenester ved behov. Vi har hjulpet mange restaurantkunder få arbeidsmiljøet på plass.
Bilverksted er pålagt bedriftshelsetjeneste. Hektiske arbeidsdager, ugunstige arbeidsstillinger og mye belastning på knær, rygg og skuldre er typisk for bransjen.
Det er mange risikoelementer som at man jobber under biler, eksponering mot eksos, fare for klemskader, manuelt arbeid og kjemisk helsefare ved for eksempel smøremidler, drivstoff eller sveising.
Slik kan bedriftshelsetjenesten hjelpe
Bedriftshelsetjenesten kan hjelpe med å få i gang et godt HMS-system, eller revidere det dere har. Vi tilbyr risikovurdering, vernerunde og ergonomiveiledning, som passer godt for bransjens utfordringer. Noen ganger er det også behov for helsekontroll, noe vi tilbyr med både 1 eller 3 stasjoner.
Bedrifter innenfor transport skal være tilknyttet bedriftshelsetjeneste. Her går det i oppgaver som kjøring, lasting, lossing, enkelt vedlikehold og sikring av last.
Man jobber ofte alene, og oppmerksomhet er et viktig risikoelement i trafikken. I tillegg kan sjåfører bli trøtte og må ha nok hvile. Det kan være snakk om transport av farlig gods, og operering av kraner eller løfteutstyr, som gir risiko for hengende last og klemskader.
Slik kan bedriftshelsetjenesten hjelpe
Bedriftshelsetjenesten kan hjelpe med å få i gang et godt HMS-system, eller revidere det dere har. Vi tilbyr risikovurdering, vernerunde og ergonomiveiledning, som passer godt for bransjens utfordringer. Noen ganger er det også behov for helsekontroll, noe vi tilbyr med både 1 eller 3 stasjoner.
Frisørbedrifter er pålagt bedriftshelsetjeneste. Her er det lange dager på beina, med hevede armer i arbeid. Det gir ergonomiske utfordringer og potensielle slitasjeskader. I tillegg jobber frisører med kjemikalier.
Det er ikke uvanlig å se ergonomiske plager, eksem, allergier eller tegn til stress i denne bransjen.
Slik kan bedriftshelsetjenesten hjelpe
Det kan ofte være nødvendig å få på plass et HMS-system, eller forbedre det eksisterende systemet dere har. Dette har bedriftshelsetjenesten god erfaring med. Vi kan også hjelpe dere med å kartlegge risiko, følge opp sykemeldte, gjøre arbeidsplassvurdering eller gjennomføre helsekontroller.
Kilder:
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning
Se også vår temaside hvor du finner omtrent alt du trenger å vite om bedriftshelsetjeneste
Trenger deres bedrift medlemskap til en bedriftshelsetjeneste? Fyll ut et skjema på www.gronnjobb.no eller ring oss på 69 79 11 30.
Bli oppdatert på HMS og Ledelse ved å følge vår blogg.
Adresse: Dikeveien 45, 1661 Rolvsøy
Organisasjonsnummer: 995 215 160
Vi hjelper små og mellomstore bedrifter med bedriftshelsetjeneste, HMS-arbeid og kompetanseheving.
Adresse: Dikeveien 45, 1661 Rolvsøy
Organisasjonsnummer: 995 215 160