HMS-kravene for transport

HMS-krav for transport

  Som bedrift innen transport er du pålagt følgende HMS-krav

Transportbransjen er en av de bransjene som må ha bedriftshelsetjeneste etter lovens bestemmelser. Dette er uavhengig av antall ansatte i bedriften.

Her går det i oppgaver som kjøring, lasting, lossing, enkelt vedlikehold og sikring av last.

Man jobber ofte alene, og oppmerksomhet er et viktig risikoelement i trafikken. I tillegg kan sjåfører bli trøtte og må ha nok hvile. Det kan være snakk om transport av farlig gods, og operering av kraner eller løfteutstyr, som gir risiko for hengende last og klemskader. 

 


Hva vil bedriftshelsetjenesten hjelpe med?

Med et medlemskap hos bedriftshelsetjenesten får du hjelp til risikovurdering og oppbygging eller gjennomgang av HMS-systemet. Grønn Jobb bedriftshelsetjeneste kan også tilby helseundersøkelser, arbeidsplassvurderinger eller sykefraværsoppfølging.


LAST NED GRATIS INFOGRAFIKK: 8 krav til internkontrollen



Næringskoder innen transport som må ha bedriftshelsetjeneste:

 

Næringskode

Bransjegruppe
49 Landtransport og rørtransport


Se hele listen på Arbeidstilsynet.no

 

HMS-system for transportFor bedrifter innen transport er det et krav til å utføre systematisk HMS-arbeid. Dette er oppført i arbeidsmiljøloven og i forskrift for internkontrollen. 

Det er mange grunner til at bedrifter er pålagt å ha et HMS-system. Men hovedsakelig faller grunnene i to kategorier.

1. Den ene kategorien er de lovpålagte kravene til å systematisk følge opp bedriftens HMS.

2. Den andre kan sies å være fordelene som et HMS-system gir bedriften. 



Perm eller digitalt system?

Selv om det før var vanlig å lage en perm for HMS-arbeidet, er det i dag ansett som gammeldags og du gjør jobben vanskeligere for deg selv. Du må oppdatere dokumentene og gå gjennom rutinene. Systemet ditt skal med andre ord være levende. Du skal ikke sette det på hylla for å dø.

Uansett hvordan du tenker å løse utfordringene dine med det systematiske arbeidet, så stilles det som sagt noen lovkrav. Og disse følges opp via tilsyn.

New call-to-action

 

Andre aktører kan også stille krav til dine HMS-rutiner

Det er ikke bare tilsynsmyndigheter som vurderer ditt HMS-arbeid. Stadig flere leverandører stiller krav til dokumentasjon på samfunnsansvar og godt HMS-arbeid fra sine underleverandører og partnere.

 

HMS-kurs for transportArbeidsmiljøloven pålegger leder og verneombud i alle bransjer å gjennomgå opplæring i HMS-reglene, eller ta et HMS-kurs.

Et HMS-kurs er ganske enkelt en læringsarena for å få på plass den nødvendige opplæringen innenfor HMS. Kurset skal gjøre deg mer kvalifisert i emnet helse, miljø og sikkerhet.

Hvem skal ha HMS-kurs?

Loven sier som sagt at øverste leder i bedriften skal ha gjennomført opplæringen. I § 3-5 i arbeidsmiljøloven står det nemlig at arbeidsgiver skal gjennomgå opplæring i HMS-arbeid.

I tillegg er det er krav om at bedrifter med 5+ ansatte har et verneombud, og den ansatte som blir valgt som verneombud skal ha gjennomført opplæring til å kunne gjøre en god HMS-jobb i sin rolle.

Dette kan du lese i § 6-5 i arbeidsmiljøloven. Utgiftene i forbindelse med denne opplæringen skal dekkes av arbeidsgiver.

Er du ute etter HMS-kurs kan du ta det i vår kursplattform – Fagbank – få på plass opplæringen.

  Har du spørsmål, eller ønsker du bistand?

201005_stockfoto_bht_utviklere_kantine

Grønn Jobb er bedriftshelsetjeneste, HMS-partner og leverandør for 10.000 små og mellomstore bedrifter over hele Norge. Vi kan hjelpe deg med HMS-kravene.